Coraz częściej u ludzi występują różnego typu alergie, a wśród nich dominują te o charakterze pokarmowym. W tej grupie szczególnie uciążliwą jest ta wywołująca reakcję alergiczną na gluten. Objawia się to wzbranianiem się organizmu przed spożywaniem pokarmów z tym właśnie składnikiem. Do wspomnianych produktów zaliczają się przede wszystkim ziarna zbóż. Celiakia, czyli inaczej rzecz ujmując uczulenie na gluten wymaga odpowiednich nawyków żywieniowych. W tym celu niezbędna jest dieta bezglutenowa. Ten sposób żywienia całkowicie wyklucza z diety pokarmy zawierające zboża. Mając tego typu problemy koniecznym zdaje się być skrupulatne analizowanie składu zakupionych produktów, bo nawet minimalna ilość przetworzonych zbóż jest w stanie wywołać reakcję uczuleniową. Tym samym widać doskonale, że ten sposób żywienia nie należy do najłatwiejszych. Na szczęście dieta bezglutenowa w coraz większym stopniu dociera do szerszej świadomości i tym samym da się coraz łatwiej nabyć produkty bez niepożądanych w niej składników. Tym samym osoby cierpiące na celiakię nie muszą już rezygnować z pieczywa, makaronów albo słodkości. W większości przypadków dieta bezglutenowa pozwala zastąpić uczulające zboża mąką kukurydzianą i tym samym da się na bazie tego zamiennika przygotować smaczne produkty spożywcze.